Viner från Capri

Tillsammans med Frankrike är Italien världens största producenter av vin med över 400 olika vinsorter, de flesta är bordsviner även om kvalitetsviner har blivit fler under de senaste åren. Man har odlat vin i Italien i tider, faktiskt så långt tillbaka som 2000 år före Kristus om man ska tyda historiska fynd. “Oenotria” är grekiska och betyder “Vinlandet”, vilket var det namn grekerna använde för att benämna Italien i samband med deras invasion i södra delen av landet omkring 700 före Kristus.

Det var sedan romarna som började odla vin i fler delar av landet genom att plantera vinrankor. Efter att dessa skördats fick de idén att använda sig av ekfat för att lagra vinet och sedan förvara drycken i flaskor. Romarna gjorde framför allt en typ av rökigt vin som fick sin smak genom att låta köksspisens rök sprida sig upp till vinden där kärlet förvarades.

Vinklassificering

Italienska viner är klassificerade i olika kategorier beroende på vinets art, karaktär och lagring. VdT står för Vino di Tavola och innefattar enklare bordsviner, på dessa vinflaskor får Italien bara nämnas som ursprung. IGT är förkortning för Indicazione Geografiche Tipica och anger att vinet har sitt ursprung från ett område som är officiellt godkänt för vinproduktion . Producenten av IGT viner får dock inte ange någon mer information gällande området som exempelvis den specifika vingården, men etiketten får däremot innehålla året samt vilken druva vinet är gjort på. DOC är det näst högsta betyget och betyder Denominazione de Origine Controllata, vilket innebär en detaljerad specifikation av region, druvor, skördeuttag samt minimum alkoholhalt. För att ett vin ska bli tilldelad den här etiketten måste det har varit i produktion under minst fem år. Den sista, och även högsta, kategorin är DOCG och den omfattar i stort sett samma sak som DOC men här är kraven extra strikta, och det är den högsta kvalitetsnivån för italienska viner.

Kampanien

Capri ingår i Kampaniens totala vinområde, vilket anses tillhöra Italiens bättre vinregioner. Ön har en lång tradition av vinproduktion och blev tillsammans med den närliggande ön Ischia utsedd till DOC-region i slutet av 70-talet och här produceras fler olika viner, både röda och vina från lokala druvsorter.

Capri Rosso är gjort främst av Piedirossodruvan som går att finna i hela Kampanienregionen, vanligtvis innehåller alla Capri Rosso viner minst 80% av denna druva. Capri Bianco görs däremot av en blandning av Falanghina och Grego Bianco. Capriviner delas sedan upp i underkategorier i form av “superiore”, “classico” eller “riserva”. Den lokala vinproduktionen har turismen att tacka för mycket, då vingårdarna under alla år varit en stor turistattraktion.

En populär Caprivinproducent är Scala Fenicia som producerar deras vita vin Capri Bianco DOC med druvor från den egna vingården..