Platser du måste besöka på Capri

Capri är sedan länge tillbaka en omskriven ö som framför allt skapat en lyxig och glamorös bild av sig. Men faktum är att Capri har mycket mer än bara lyx och flärd att erbjuda, här finns ett brett och varierat utbud av sevärdheter och aktiviteter som passar hela familjen.

Historia och kultur

Capri erbjuder sina besökare ett spännande utbud av historiska sevärdheter så som Villa Jovis, den romerska kejsaren Tiberius palats. Här strosar man bland de historiska ruinerna med imponerande utsikt som bakgrund. Den som fortfarande känner sig pigg när det är dags att ta sig tillbaka kan med fördel välja den något längre vägen genom skogen, där man bland annat får uppleva den välbevarade antika lyxvillan Villa Lysis. Det var författaren och baronen Jacques d’Adelswärd Fersen som såg till att få denna pampiga byggnad på plats i början av 1900-talet.

För oss svenskar är ett måste att besöka den otroligt vackra Villa San Michele som svenska författaren och läkaren Axel Munthe fick byggd i slutet av 1800-talet. Villan är belägen på en brant klippavsats med magisk utsikt. Den tillhörande trädgården är en oas av vackra växter och blommor, här finns bland annat en cypressallé och sagolik pergola. Ett tips är att bege sig hit på eftermiddagen efter klockan 16.00 då det är betydligt färre turister i farten.

När det kommer till kultur har Capri även här mycket att erbjuda turister, en välbesökt plats är Casa Rossa (Röda huset) som hör till en av öns mest unika byggnader. Det var ursprungligen en amerikansk överste som lät bygga huset mitt i staden Anacapri under 1800-talet sista decennier. Här hittar man även intressanta arkeologiska fynd som exempelvis antika statyer vilka på 60-talet bärgades från den kända Blå Grottan. Inne i Anacapris gamla kvarter Le Boffe strosar man kring på smala små grändgator, ett mysigt sätt att känna av det lokala Capri. Mitt i detta anrika område från 1600-talet ligger en större öppen torgplats med kyrkan Chiesa di Santa Sofia.

Sol, bad och natur

Närmare 600 meter över havet sträcker sig det ståtliga berget Monte Solaro, som är öns högsta punkt. Det går att ta sig hit till fots men ett tips är att åka den berömda linbanan från Anacapri. Linbaneturen som tar cirka 15 minuter, kostar inte mer än 100 kr fram och tillbaka. Se dock till att ha annat än strandkläder på er då färden normalt sett är ganska blåsig. När man väl tagit sig upp till toppen av Monte Solaro är det bara att insupa den fantastiska panoramavyn över Neapelbukten, Sorrento och den vackra Amalfikusten.

Vill man bege sig ut i naturen och njuta av öns underbara vyer kan man ta en tur på det lugna och avslappnade promenadstråk som påbörjas i Anacapri. Stråket leder fram till en av Capris magiska utsiktsplatser med vy över medelhavet och Amalfikusten.

På Capri är det främst klippbad som gäller med tanke på öns branta kust, men det finns ändå några klassiska badstränder. En av dessa är härliga Bagni de Tiberio, som är ett underbart stopp för den badsugne. Det kan vara lite krångligt att bege sig hit men är väl värt ett besök.

När man ändå befinner sig på Capri gör man helt rätt i att unna sig lite lyx och flärd, och hur gör man det bättre än med ett friskt dopp i den klassiskt berömda poolen vid Marina Piccola. La Canzone del mare är badanläggning som i tider haft stor betydelse för öns turism och jetsetliv, framför allt under 50-60 talet då alla kändisar valde att spendera sina semestrar här. Idag är det dock en något mer nedtonad anläggning, men fortfarande en utmärkt plats för relax, sol och bad.