Italienska restauranger I Stockholm

Trattoria Montanari


Den här italienska pärlan på Östermalm slog upp dörrarna 2014 med syftet att erbjuda stockholmarna klassiska maträtter från hemstad Fano, hemstaden för fadern till grundarna. Trattoria Montanari är en lite mindre kvarterskrog som på ett lyckat sätt för vidare traditionella italienska smaker i en charmigt småstimmig miljö, vilket fått restaurangen att bli en av huvudstadens mest omtyckta italienska restauranger.

Här andas det äkta taverna på ett avslappnat och trivsamt sätt, lokalen är dekorerad med privata bilder som förmedlar kärleken och det personliga arvet från hemregionen. Menyn är inte alltför komplicerad, precis som det italienska köket utmärker sig för, maten tillagas främst på ekologiska råvaror och man samarbetar också med producenter i Fanoregionen. Unika råvaror som vild fänkål och tryffel importeras bland annat från ägarnas italienska bygder.

På Trattoria Montanari bör du inte missa att prova specialiteten, Passatelli, en pasta gjort på ägg, bröd, muskot och parmesanost. En annan populär rätt är den halstrade tonfisken som serveras i ett smakfullt pistagetäcke. Dessertmenyn innehåller det bästa från Italiens söta kök, välj bland allt från äkta Tiramisu och citronsorbet till smakrika ostar. Glassälskaren har även lyckan att kunna avsluta middagen med ett par kulor äkta gelatoglass.

Piccolo är namnet på Trattoria Montanaris mindre lokal och här går inredning och dekoration i ett lite annorlunda stuk. Bokar man bord på restaurangen får man helt välja själv vilken avdelning man önskar sitta i.

Döden i Grytan

Den här omtalade klassikern är en av Stockholms bästa italienare och väl värt ett besök. Konceptet är rätt och slätt “italienskt på italienskt vis”. Döden i Grytan förmedlar ren kärlek till både Italien och matgäster med en genuin servicekänsla som gör att man känner sig omhändertagen under hela middagen.

Inredning och dekoration är noggrant planerat i lokalen; tegel och klinkergolv representerar Italien på bästa möjliga sätt och det höga taket ger en luftig känsla. Sommartid kan man även avnjuta middagen på den lilla uteserveringen.

Döden i Grytan har en komplett meny med flertalet oerhört välsmakande pasta-, fisk- och risottorätter. Den berömda 600 grams steaken ska även nämnas, trots att den kan kännas mastig att orka med är det en smakupplevelse utan dess like.

Portionerna är som de ska vara på italienskt vis, rejäla. Kom därför hungrig för att inte missa de himmelskt goda efterrätterna.

Trattorian

Med sin lantliga Toscanakänsla och rustika kök ger den här restaurangen stockholmarna en smakrik och äkta kulinarisk resa. Här bakas det äkta Neapalska pizzor i vedugn, och den som försöker snika åt sig receptet ödslar onödig tid då det är restaurangens välbevarade hemlighet. Toscanaköket gör sig tydligt i Trattorians fisk- och köttmeny där man använder en spansk gjutjärnsugn för att ge en mastigare smak samt mer grillyta.

Precis som av en riktig italiensk mamma tillverkas alla rätter för hand med färska råvaror, alltid noggrant utvalda. Fisken handplockas och man är noga när det kommer till vin och dryck. Trattorian erbjuder enkelhet på ett unikt sätt, maten är aldrig komplicerad men heller inte för enkel. Prova gärna den kolugnsgrillade tonfisken eller krokmörad ryggbiff som serveras med italienska smaker av sparris, ruccola, parmesan och citron. Pastamenyn har många smaskiga alternativ, missa inte att smaka Linguinepasta med blåmusslor, vin och Sicilientomater.

Som den äkta italienare Trattorian är kan man som matgäst avnjuta deras glassvagn med hela åtta hemlagade sorters gelato att välja bland.