Den italienska matkulturen har ett nära samband till landets olika geografiska regioner och även historiska utveckling. Vissa hävdar att den italienska matlagningen har sitt ursprung på Sicilien eftersom det var för över 2000 år som grekerna och fenicierna introducerade sin matkonst till denna ö. Därefter var det araberna som förde med sig sin matkultur genom att bland annat odla oliver och citroner samt att använda saffran, ris och socker i matlagningen. Från Sicilien spred sig sedan denna matinspiration vidare till det italienska fastlandet, och oliver och citroner är idag några av de mest använda råvarorna i det italienska köket.
Under renässansens Italien blomstrade matkulturen på riktigt i de pampiga palatsen. Människor började sakta men säkert använda sig av lokala råvaror på ett enkelt men noggrant sätt, vilket än idag karaktäriserar det italienska köket. Även vinet har i tider spelat en viktig roll och tillsammans med Frankrike är Italien världens största vinproducent med över 400 olika sorters vin. Limoncello är för många ett måste efter maten, den klassiska drycken görs precis som namnet avslöjar av citroner från Capri.
När det kommer till pasta har i stort sett varje region sitt eget sätt att tillaga pasta, där framför allt de olika klimaten påverkar ingredienser och råvaror. Nordligare regioner var något senare än de södra på att använda sig av tomater, och därför erbjuder de norra delarna ett stort utbud av redda grytor av olika slag samt pasta med gräddsås. I norr äts även mycket kalvkött samt bönor och grönsaker, vilka ofta används i soppor. En typisk norditaliensk rätt är Osso buco, skivad kalvlägg som tillagas med rotselleri, morot, citron, persilja och mejram. Rätten servera ofta med vitt ris som kokats med saffran. Svamprisotto är en annan klassisk och uppskattad rätt från norra Italien.
I de södra regionerna är det framför allt skaldjur och fisk som förmedlar det italienska kökets kokkonst tillsammans med olika typer av tillredda tomatsåser. Pasta frutti di mare är en klassiskt italiensk rätt med skaldjur i vitvinssås. Desserter är också starkt representerat av södra Italien med bland annat kanel och russin som två söta ingredienser. Det är även landet södra del som står för den största ostproduktionen, med mozzarella som en av det italienska kökets kända klassiker. Capresesallad är en populär antipasto bestående av färsk mozzarella, tomat och basilika.
Kuststaden Neapel sägs dessutom vara ursprungsplats för den klassiska pizzan som bakas på bara några minuter i vedugn och karaktäriseras av en tunn botten med fluffigt inbjudande kanter. Här i söder hittar man också det största utbudet av korvar, bland annat den riktigt starka peperoncinikorven som är utsökt i såväl pastarätter som pizzaingrediens.
Toscanaregionen är starkt präglat av mat som tillagas med naturliga och lokala råvaror med fokus på kött och fisk. Här har även brödet en viktig roll på matbordet, vilket smaksätts med regionens alla kryddor så som basilika, oregano, timjan och koriander.
Italienare äter sin mat med stor passion, här får man inte göra misstaget att låta något svalna tvärtom ska pastan ätas på momangen och många gånger under tystnad. Även om restauranglivet ingår i varje italienares vardag så är det ändå alltid mammas mat som är den mest uppskattade!