Italiensk glass

Gelato den klassiska italienska glassen är alla glassälskares stora favorit och sommartid ringlar köerna till de äkta gelateriorna sig långa. Här i Sverige beger sig till och med konditorer till Italien enbart med syftet att lära sig tillaga den krämigt smakrika glassen. Att få till den perfekta gelaton är nämligen ingen lek, det påminner nästan om kemi då det krävs att man lyckas balansera mjölkfett och socker precis i lagom mängd för att inte misslyckas. Det som gör den italienska glassen så underbart krämig är fett och proteiner medan sockerarter av olika varianter bestämmer den så kallade smältpunkten. Äkta gelato är dessutom betydligt fettsnålare än den glass vi är vana med här i kyldiskarna hemma i Sverige. Den italienska glassen har en fetthalt på högst åtta procent medan övrig glass normalt sett innehåller över 20 procent. En av gelatons främsta egenskaper är den härligt lena känsla som skapas i munnen när man äter glassen, något som endast sker med den här typen av glass då den inte innehåller lika mycket invispad luft som vanlig glass.

Det susar just nu en populär gelatotrend i hela Europa och den italienska finglassen är vanligt förekommande som dessert på de finaste krogarna och restaurangerna. För att sätta lite twist på det hela kan kockar också överraska med oväntade gelatosmaker som exempelvis olivolja, mozzarella eller ingefära för att nämna några. Men även om denna trend väcker kreativitet i glasskapandet är det fortfarande klassiska smaker som vanilj, choklad och jordgubb som uppskattas allra mest av glassälskare.

Den som vill försöka sig på att göra glass från grunden på egen hand hemma i köket bör främst satsa på ett riktigt bra grundrecept, har man väl ett recept att lita på kan man i stort sett addera vilken smak man önskar. Att få till den perfekta gelatoglassen kan precis som ovan nämnt ta sin lilla tid, ha tålamod och ge glasskapandet några försök. Här nedan följer ett grundrecept som garanterar smaskig gelatoglass som resultat:

Recept:

4 stycken äggulor, 100 gram socker, 2 dl mjölk (standard), 1 dl grädde samt 2 dl ytterligare grädde för smaksättning av glassen.

Vispa först äggulor tillsammans med socker till en luftig och porös smet, vilken sedan värms upp till fingervarm temperatur medan man samtidigt rör försiktigt med visp eller slev. Blanda sedan mjölken med 1 dl grädde och tillsätt vätskan lite åt gången i blandningen samtidigt som smeten vispas. Det är viktigt att glassmeten svalnar helt och hållet för att sedan ställas i kylskåp. För att smaksätta glassen blandar man den önskade ingrediensen med 2 dl uppvispad grädde som sedan hälls ner i den kylda blandningen. Den färdiga smetblandningen ska slutligen köras i glassmaskin för att avslutningsvis placeras och förvaras i frysen tills dess glassen är redo för att avnjutas.

Så passa på att fylla upp frysen med smaskig gelatoglass att njuta av i sommarsolen!